17 May
  • By johan
  • 1455 Views
  • 0 Comments

2020, kalender week 11 t/m 20:

Het ongewisse                                                                                     

Het Kilimanjohnro Team: Carine, Esther, Johan en ikzelf” hopen dat jullie allemaal gezond en wel zijn. 

De laatste blog update is alweer een tijdje geleden.  We bevinden ons helaas nog steeds in een leefomgeving vol restricties. Ook al zijn er links en rechts versoepelingen gecommuniceerd, toch blijf ik het gevoel houden, dat ik in een gouden kooi leef (inmiddels week 9)!

Er zit niks anders op dan deze toestand te accepteren. We blijven dan ook, ondanks deze belemmeringen, keihard werken en de tijd positief gebruiken om aan onze fitheid en fysieke conditie te werken. Door een fantastisch initiatief van Johan & Esther, werden we gedurende de lockdownperiode dagelijks voorzien van een workout of een cardiotraining. Dat was een geweldige ruggensteun om deze vervelende periode te overbruggen & ons doel niet uit het oog te verliezen qua fysieke paraatheid.

Zie Voorbeeld:

Ook werden er challenges door Johan bedacht.  De oefeningen werden via Facebook gedeeld en zijn toegankelijk voor iedereen. Via de volgende link kunnen jullie zich alvast abonneren op Johan zijn Youtube kanaal & eens testen hoe het met julie fysieke paraatheid gesteld is: https://www.youtube.com/channel/UCRxHaue1XdurWH_A9cLGZ8w

Wij zijn Johan en Esther zeer dankbaar voor dit fantastische initiatief. Carine en ikzelf hebben vaak afgezien gedurende de workouts. Ze waren afwisselend, alles kwam aan bod ook qua intensiteit en heel erg pittig!! Maar nadien waren we altijd uiterst tevreden dat we ze voltooid hadden.

Onze events die gepland stonden voor de maanden Maart, April en Mei moesten noodgedwongen maar uiteraard logisch gecanceld worden. Ook de trappen in Landgraaf “Stairway to hell OR heaven” werden afgezegd door de gemeente Landgraaf (in Nederland mogen namelijk geen events plaatsvinden voor 01 september 2020). 

We zullen het event nogmaals indienen bij de gemeente. Indien het echter nogmaals wordt afgezegd, dan hebben we reeds een super alternatief als back-up voorzien. Een verrassing die we gauw bekend zullen maken op onze website onder de categorie: Events! 

Maar om heel eerlijk te zijn bekruipt niet alleen mij, maar ook Carine, Johan en Esther het beknijpend gevoel, dat september heel snel korter bij komt en wij met een heel groot vraagteken zitten: “Het Ongewisse”. Eigenlijk zouden we nu mega blij moeten zijn en staan te popelen om te vertrekken, want het zijn nog maar 4 maanden. Onze drang en ambitie is natuurlijk nog net zo aanwezig als voorheen!!

Maar we willen wel veilig deze expeditie voltooien en niemand onnodig in gevaar brengen en zeker niet naïef en blind zijn voor deze gevaarlijke situaties en dan heb ik het niet alleen over de tocht. 

Om ons hierover te informeren, raadpleegden we de volgende websites: Belgische en Nederlandse: reisadvies buitenlandse zaken. 

We contacteren regelmatig de volgende sites:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Update: 15 mei 2020, 15:40

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in Tanzania?

De Tanzaniaanse overheid heeft sinds eind april geen cijfers over het aantal coronabesmettingen in het land meer vrijgegeven.Daarmee zijn officiële, actuele cijfers over COVID-19 besmettingen en overleden personen in Tanzania op dit moment niet beschikbaar. De ambassade heeft echter de indruk dat, in tegenstelling tot veel andere landen, de verspreiding van COVID-19 in Tanzania niet onder controle is en dat de besmettingsgraad eerder toeneemt dan afneemt. Vooral in de stedelijke gebieden zoals Dar es Salaam en Arusha/Moshi.

Sinds 11 april is het tot nader order niet meer toegestaan voor internationale commerciële passagiersvluchten om te landen in of te vertrekken vanuit Tanzania.

In de aanpak om verdere besmettingen van COVID-19 te voorkomen treffen de lokale autoriteiten, scholen en ambassades verschillende maatregelen. De Tanzaniaanse overheid heeft het instellen van een ’lockdown’ vooralsnog uitgesloten. Evenmin is een avondklok ingesteld. Wel blijven scholen voorlopig dicht. Grote bijeenkomsten zijn verboden.

Alle inkomende reizigers, Tanzanianen en andere nationaliteiten, moeten verplicht 14 dagen in quarantaine verblijven in door de Tanzaniaanse overheid beschikbaar gestelde locaties. De voorzieningen op deze locaties zijn zeer beperkt.  Ook adviseert de Tanzaniaanse overheid dringend aan alle ‘residents’ die in Tanzania verblijven niet essentiële reizen buiten Tanzania uit te stellen. Tanzania heeft richtlijnen gepubliceerd over visa en ‘resident permits’ en het aanvragen van werkvergunningen.

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/tanzania

Laatste update

Coronavirus

De Belgische regering besliste in het kader van de coronacrisis om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te VERBIEDEN tot en met 7 juni. De Nationale Veiligheidsraad zal dit verbod tijdig opnieuw evalueren.

Op 16 maart werd een eerste persoon gemeld die besmet is met COVID-19. Sindsdien zijn er verschillende andere besmettingen vastgesteld op Tanzaniaanse bodem (zowel op het Mainland als in Zanzibar).

Het internationale luchtruim van Tanzania werd op 11 april gesloten. Dit betekent dat alle internationale commerciële vluchten tot nader order worden opgeschort.

Voorafgaand aan deze beslissing moesten alle reizigers die in het land aankwamen op eigen kosten een verplichte quarantaine van 14-dagen ondergaan in een door de overheid aangewezen ruimte op de campus van de universiteit van Dar es Salaam waar slechts minimale basisvoorzieningen aanwezig zijn.

Belgische burgers worden aangeraden om de website van het Ministerie van Volksgezondheid (https://www.moh.go.tz/en/(externe link)) te raadplegen en op de hoogte te blijven van eventuele inperkingsmaatregelen van de regering. Een noodtelefoonlijn werd evenals opgezet (199).

De eerste besmette persoon, van Tanzaniaanse nationaliteit, kwam aan uit België. Sommige Tanzanianen hebben reeds verbaal agressief gereageerd tegenover Belgen. Waakzaamheid is dus geboden.  

Op basis van bovenvermelde elementen worden reizen naar Tanzania sterk afgeraden.

Dit zijn berichtgevingen waar ik-/wij niet gelukkig van worden! 

We hebben echter nog een infobron die wij gedurende de laatste weken en na het lezen van de bovenvermelde verslagen reeds meerdere malen gecontacteerd hebben om een reëel beeld te krijgen van de situatie in Tanzania. 

Onze vriend, Sven Vandenbroeck, is namelijk werkzaam als voetbaltrainer bij de voetbalvereniging Simba SC in Dar es Salaam. Ik mag stellen dat Sven een echte Afrika-kenner is want hij was reeds voorafgaand werkzaam in Kameroen en in Zambia. Hij is dus vertrouwt met de cultuur en kent de infrastructuur van Afrikaanse landen en weet ook hoe de bevolking omgaat met soortgelijke zaken 

Ook al schetst Sven een realistisch beeld van de plaatselijke toestand, toch zullen wij een aantal factoren moeten verifiëren. 

Zoals het volgende: Sven resideert in Dar es Salaam, uiterst oostelijk tegen de kustlijn, ons verblijf zal de eerste dagen en na de beklimming in Ausha en Moshi zijn. Dat ligt ca. 550Km ten westen van Dar es Salaam. Tevens is Dar es Salaam met 4.3 miljoen inwoners een grootstad vergeleken met Arusha (271.000 inwoners) en Moshi (185.000 inwoners). Tussen beide steden ligt een afstand van 80-90Km (afhankelijk van welke route). Een stad waar 4.3miljoen mensen wonen is een heel andere situatie/infrastructuur dan de steden Moshi en Arusha. 

Zeker appreciëren wij Sven zijn berichtgevingen maar moeten rekening houden met het feit dat Sven ginder een bekend persoon is omdat hij vaak op TV te zien is. Dus qua veiligheid is dat een compleet andere situatie vergeleken met die van ons (of derden). 

Het is momenteel koffiedik kijken. Onze hedendaagse focus ligt echter in België d.w.z. de nieuwsontwikkelingen nauwlettend volgen en uiterst gedisciplineerd blijven qua hygiëne. Zeker tot het moment dat de besmettingscurve significant zal dalen, moeten wij alert blijven. Carine is dit sowieso door haar job in het ziekenhuis, waar ze tegenwoordig op de covid afdeling werkt. Ook Johan en Esther zijn desbetreffend up to date.

Eerst zullen de nationale versoepelingsmaatregels moeten passeren vooraleer we kunnen denken aan een vertrek richting Tanzania. Ook zal het luchtruim weer voor commerciële vluchten geautoriseerd moeten worden.

Logisch is ook het feit, dat onze trouwe volgers, familie, vrienden, collega’s,…… ook in “het ongewisse” zitten en vaak vragen stellen, zoals: “gaat jullie tocht nu wel plaatsvinden – kunnen jullie vertrekken – hoe is de situatie in Tanzania………..?”

Wij zullen geduld moeten uitoefenen en zijn afhankelijk van beslissingen die door regeringsfunctionarissen Nationaal als Internationaal genomen worden. Deze zullen uiteindelijk een vertrekdatum voor onze expeditie bepalen.  We gaan zeker niet over één nacht ijs en zullen geen overhaaste en domme beslissingen nemen. We willen maximaal kunnen genieten tijdens deze droomtocht. Daarom geduldig afwachten!

Helaas heel veel negativisme in deze blog wat helemaam niet pastbij onze karakters en zo willen we zeker deze blog niet afsluiten. Onze ondernemende ingesteldheid is zelfs in deze moeilijke periode niet van de radar verdwenen. Zo hebben we direct na de aankondiging omtrent de versoepelingsmaatregels overleg gepleegd hoe en welke events we op de Kilmanjohnro agenda kunnen plaatsen? 

We zullen de indoor workouts verplaatsen naar outdoor sessie, d.w.z. ook in Boorsem, maar nu i.p.v. binnen, op de grote wei achter de boerderij. Informatie hieromtrent zal dan ook snel gecommuniceerd worden op onze facebook- en instagram accounts.

Ik beloof jullie, in de volgende blog het woord covid19 niet meer te gebruiken. Ondanks alles, hoop ik dat door deze blog iedereen weer een actueel beeld heeft van de momentele situatie van ons project. Kilimanjohnro.  

Ook al is deze op dit moment “IN HET ONGEWISSE”!!

Groet, het Kilimanjohnro Team

POST TAGS:
    Not Tags
About The johan

Promote and Monitor Human RightsLeave a Commnet